Trgovinca

KOMPOST 1. KAKOVOSTNEGA RAZREDA

Kompost je biološko stabilen, higieniziran, humusu podoben material z več kot 15% organske snovi, ki nastane pri kompostiranju (Ur. l. RS, št. 99/13).
Kompostiranje je aerobna razgradnja biološko razgradljivih odpadkov ali njihove mešanice z biološko razgradljivimi naravnimi nenevarnimi materiali iz kmetijstva ali gozdarstva s pomočjo mikro- in makroorganizmov s kisikom. (Ur. l. RS, št. 99/13).

  • Kompost se uporablja v kmetijstvu, vrtnarstvu in cvetličarstvu kot organsko gnojilo s številnimi koristmi za tla in prst kamor ga dodajamo.
  • Poleg gnojilne vrednosti ima kompost tudi ugoden vpliv na teksturo tal. Uporaba komposta v pretežno ilovnatih tleh omogoči lažje potovanje zraka in vode v njih. To pomeni, da je v ilovnatih tleh z dodatkom komposta poskrbljeno za več rastlinam in mikroorganizmom dostopnega kisika ter vode. V pretežno peščenih tleh dodajanje komposta poskrbi za boljše zadrževanje vode, ki je rastlinam dostopna in bi v nasprotnem primeru preprosto odtekla.
  • Dodajanje komposta tlem ima ugoden vpliv na pH tal, saj preprečuje njihovo zakisanje oz. poskrbi za stabilizacijo pH vrednosti tal.
  • Kompost zagotovi ključna hranila v prsti, kar pomeni nižje stroške, ki bi jih sicer imeli zaradi kupovanja dragih mineralnih gnojil in hkrati manjšo obremenitev okolja.
  • Vnos komposta v tla pomaga rastlinam v borbi proti določenim boleznim. Zaradi tega se zmanjša potreba po uporabi kemičnih pesticidov.
  • Uporaba našega komposta pomeni manj neprijetnih vonjav iz vašega vrta v primerjavi z uporabo večine ostalih organskih gnojil. Zrel kompost ima prijeten vonj po gozdni prsti.

 

Uporaba:
Priporočamo gnojenje s kompostom 1. kakovostnega razreda enkrat letno (spomladi ali jeseni), najbolje pred obdelavo oz. okopavanjem njive, vrta...
Ponudba:
kompost nudimo v razsutem stanju, kar pomeni, da za embalažo (prikolica, vreče, posode ipd.) poskrbite sami.

Zadnja novica

Zahvala Občine Škofja Loka in Komunale Škofja Loka

Od občine Škofja Loka in Komunale Škofja loka smo prejeli zahvalo za pomoč v času izrednih razmer avgusta 2023.

Preberite več ...
Pregled vetrov na Vrhniki

Na spodnji sliki je statistični pregled smeri in hitrosti vetrov na Vrhniki v obdobju med letom 2016 in 2023.

Preberite več ...

Zadnji prispevek

Pravilno gnojenje s kompostom

Pri vsakršnem vnosu gnojil v tla je potrebno biti pozoren, da izberemo primeren čas in količino. Kompost je organsko bogato gnojilo katerega lastnost je postopno sproščanje hranil v tla. Kljub temu lahko pride ob večjih padavinah do nepotrebnega izpiranja njegovih pomembnih sestavin. Zaradi tega je smiselno kompost mešati z zemljo, namesto da ga pustimo na njeni površini oz. kot kup zraven vrta.

Preberite več ...

Iz galerije DOV 2018

IMG_1407.JPG