Trgovinca

KOMPOST 1. KAKOVOSTNEGA RAZREDA

Kompost je biološko stabilen, higieniziran, humusu podoben material z več kot 15% organske snovi, ki nastane pri kompostiranju (Ur. l. RS, št. 99/13).
Kompostiranje je aerobna razgradnja biološko razgradljivih odpadkov ali njihove mešanice z biološko razgradljivimi naravnimi nenevarnimi materiali iz kmetijstva ali gozdarstva s pomočjo mikro- in makroorganizmov s kisikom. (Ur. l. RS, št. 99/13).

  • Kompost se uporablja v kmetijstvu, vrtnarstvu in cvetličarstvu kot organsko gnojilo s številnimi koristmi za tla in prst kamor ga dodajamo.
  • Poleg gnojilne vrednosti ima kompost tudi ugoden vpliv na teksturo tal. Uporaba komposta v pretežno ilovnatih tleh omogoči lažje potovanje zraka in vode v njih. To pomeni, da je v ilovnatih tleh z dodatkom komposta poskrbljeno za več rastlinam in mikroorganizmom dostopnega kisika ter vode. V pretežno peščenih tleh dodajanje komposta poskrbi za boljše zadrževanje vode, ki je rastlinam dostopna in bi v nasprotnem primeru preprosto odtekla.
  • Dodajanje komposta tlem ima ugoden vpliv na pH tal, saj preprečuje njihovo zakisanje oz. poskrbi za stabilizacijo pH vrednosti tal.
  • Kompost zagotovi ključna hranila v prsti, kar pomeni nižje stroške, ki bi jih sicer imeli zaradi kupovanja dragih mineralnih gnojil in hkrati manjšo obremenitev okolja.
  • Vnos komposta v tla pomaga rastlinam v borbi proti določenim boleznim. Zaradi tega se zmanjša potreba po uporabi kemičnih pesticidov.
  • Uporaba našega komposta pomeni manj neprijetnih vonjav iz vašega vrta v primerjavi z uporabo večine ostalih organskih gnojil. Zrel kompost ima prijeten vonj po gozdni prsti.

 

Uporaba:
Priporočamo gnojenje s kompostom 1. kakovostnega razreda enkrat letno (spomladi ali jeseni), najbolje pred obdelavo oz. okopavanjem njive, vrta...
Ponudba:
kompost nudimo v razsutem stanju, kar pomeni, da za embalažo (prikolica, vreče, posode ipd.) poskrbite sami in vam naložimo želeno količino materiala. Prav tako pri nas dobite kompost pakiran v 20l vrečah, ki jih preprosto odpeljete v prtljažniku vašega avtomobila.

Zadnja novica

OBVESTILO ZA JAVNOST

Po prijavi vezani na črno stoječo goščo v melioracijskem jarku, ki se nahaja na zemljišču s parc. št. 2492 k.o. Stara Vrhnika, je inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor dne 15.3.2022 izdala Odredbo za izvedbo nenapovedanega izrednega kontrolnega monitoringa (vzorčenje).
Odredba je obsegala:

Preberite več ...

Zadnji prispevek

Pravilno gnojenje s kompostom

Pri vsakršnem vnosu gnojil v tla je potrebno biti pozoren, da izberemo primeren čas in količino. Kompost je organsko bogato gnojilo katerega lastnost je postopno sproščanje hranil v tla. Kljub temu lahko pride ob večjih padavinah do nepotrebnega izpiranja njegovih pomembnih sestavin. Zaradi tega je smiselno kompost mešati z zemljo, namesto da ga pustimo na njeni površini oz. kot kup zraven vrta.

Preberite več ...

Iz galerije DOV 2018

IMG_1256.JPG